slaapritueel baby - baby slapen - schommelwieg - wiegen - baby wiegen - baby schommel

Slaapritueel baby | 5 baby slaaptips waar je iets aan hebt!

slaapritueel baby - baby slapen - schommelwieg - wiegen - baby wiegen - baby schommel

We zoeken massaal naar slaaptips hoe we het beste onze baby’s kunnen laten slapen. De mama’s van newborn baby’s hebben het er maar druk mee. Het meest voorkomende en duidelijke antwoord wat je vaak krijgt is dat je een baby slaapritueel moet aanwennen. Een slaapritueel is belangrijk vanaf dag één, zodat je baby vertrouwd raakt met zijn eigen slaapgewoonte. Hoe je dat bedritueel vormgeeft is aan de ouders. De kersverse mama en papa zal een volgorde moeten verzinnen die hun kindje op een fijne manier gerust stelt om te gaan slapen. Dit onderwerp is dus erg persoonlijk, want geen één baby is hetzelfde en de aanpak van volgorde door ouders natuurlijk ook.

Ik kom terug op wat ik eerder vertelde over unieke baby’s, geen één baby is hetzelfde! Deze uitspraak herhaal ik omdat alle info wat je leest op het internet, qua algemene baby slaaptips, misschien niet werkt of zal werken voor jouw baby. Waar je veel aan hebt is dat je de tips probeert en je een eigen draai eraan moet geven. Voor elke moeder is dit op het begin een raadsel, maar na verloop van tijd, hoe gek het ook klinkt, creëer je een eigen handleiding voor je kind. Deze handleiding werkt voor jou en je kindje en is uniek. Het kan zijn dat andere mama’s weer een andere techniek of tips hebben of dat je juist veel raakvlakken deelt. Het is dus heel persoonlijk wat je allemaal meemaakt met je baby en zo vind ik dat slaaptips ook heel persoonlijk zijn. Lees mijn persoonlijke slaaptips hieronder, maar houd je voor dat dit voor mij werkte en niet perse van invloed hoeft te zijn op jouw baby.

Vaak is het zo dat newborns in de eerste weken heel veel slapen en zo moe zijn van alle gebeurtenissen, dat in slaap vallen nog niet zo’n groot issue is, maar dan… Na een paar weken gaan baby’s al een eigen willetje krijgen en ga je beginnen aan het slaapritueel. Voor alle mama’s en papa’s waarbij slapen geen issue was bij hun baby, halleluja lucky peeps! Als ik naar mijn kleine Race terugkijk heeft hij tijdens de geboorte stiekem al een eigen soort van wishlist gemaakt wat voor hem oké is en wat zeker niet oké is. Een mannetje met een eigen willetje en temperament die zelf bepaald hoe hij zijn slaapjes zal doen. Deze onderstaande tips werkte als slaapritueel voor ons en heb deze volgorde tot nu toe aangehouden:

  • Slaaptip 1: Slapen in het donker

Deze tip werkt goed bij alle baby’s die in slaap moeten vallen en laten ze ook fijn doorslapen. Laat je baby in een donkere ruimte slapen. Fijn om dit aan te wennen, zodat de baby herkenning heeft dat als het donker is, bedtijd betekend. Die tweedeling van dag en nacht is heel belangrijk om te scheiden en is het beste om daar heel snel al mee te beginnen in de eerste kraamweek. Wij wonen in een huis met veel licht inval op de benedenverdieping, dus veel ramen en lichte gordijnen enzo. Vergeet het maar dat mijn baby beneden ging slapen. Ik wilde in de beginweek, mijn baby beneden in zijn nestje laten slapen en tijd maken voor het huishouden. Nou dat ging dus fout. Een veel te lichte kamer werkte averechts en de baby dacht dus dat het dagtijd was en geen avondtijd. Eigenlijk logisch, want wij als volwassenen vinden het ook veel fijner om in een donkere kamer te slapen.

Laat je baby dus het gevoel geven dat het ‘s nachts is en leg hem of haar in zijn of haar donkere babykamer. Mocht het zijn dat je je baby dichtbij je wilt hebben en niet in de babykamer? Leg je baby dan in een nestje of wiegje bij jou in de buurt maar dan wel in een donkere hoek of in een kamer met de gordijnen dicht. Laat je baby zich comfortabel en geborgen voelen tijdens zijn middagdutjes. Vaak is de box geen goed idee voor middagslaapjes, mits alle speelgoed eruit is en je een nestje in de box gebruikt voor slaaptijd. Dit zorgt voor zo weinig mogelijk prikkels en het gevoel dat hij of zij begrenst ligt zoals in de baarmoeder.

  • Slaaptip 2: Slapen in slaapzak

Geborgenheid, dat is wat alle baby’s zoeken en willen voelen. Laat je baby slapen in een slaapzakje om je baby zich zo veilig mogelijk te laten voelen. Zorg ervoor dat je een slaapzak koopt waar de baby een lange tijd mee kan doen. Heb je geld over? Koop er een paar extra, zodat je lekker snel kunt afwisselen mocht het geval zijn dat de slaapzak onder zit met poep, speeksel of melk, haha wen er maar vast aan! Je hebt slaapzakjes zoals de Puckababy die je babytje helemaal veilig inbakert. Maar je hebt ook slaapzakjes waar de armpjes vrijuit kunnen bewegen zonder dat de armen ook in de slaapzak zich bevinden. Mijn baby sliep altijd met zijn beide handjes omhoog en vond inbakeren 3x niets. De slaapzak waarin zijn armpjes goed konden bewegen deed hem goed tijdens zijn middagdutjes en sliep beter door in de nacht.

Geen slapenloze nachten meer?

Slapenloze middagen en avonden zijn voorbij door de nieuwe schommelwieg van BabyRace

Het babywiegje past aan ieder bed, heeft een unieke wiegfunctie  en wordt all inclusief met bekleding en hemeltje geleverd!

  • Slaaptip 3: In slaap wiegen

Hoe laat je je baby toch in slaap vallen nadat je alles al hebt geprobeerd en je duidelijk ziet dat je baby toe is aan slapen? Wiegen! De wiegmethode is al zo oud de mens bestaat een handeling die de baby heen en weer beweegt. Meestal in de armen van een van de ouders. Deze methode is nog steeds een groot succes! Zo hebben wij als ouders Race flink heen en weer gewiegd om in slaap te laten vallen. Sterker nog daardoor staan heel veel baby producten in ons huis die allemaal een wiegfunctie hebben. Na de geboorte van one baby kwamen we er al snel achter dat niet zo zeer de nacht slaapjes een probleem zouden worden, maar juist de middagslaapjes. Race sliep niet zomaar, zoals ik al eerder vertelde had onze Race een wishlist.

Ik kwam erachter dat hij onder andere van beweging tot rust kwam. Na al die tijd in onze armen wiegen brak ons natuurlijk op, dus haalde we op een gegeven moment vanalles in huis wat met beweging te maken had. Van babybed met wiegfunctie tot schommelstoel tot een echte baby swing in de huiskamer. Een uitkomst voor ons als gezin & minder huilbuilen vanuit de baby. Het babybed met wiegfunctie is ideaal om je baby in slaap te wiegen, binnen een paar minuten sluiten de ogen van je baby, een echte aanrader! Vanuit deze ervaring ben ik dus ook begonnen met BabyRace. Wie weet komt de babyswing binnenkort ook online ;-).

  • Slaaptip 4: Slapen met muziek

De slaaptip om muziek af te spelen in de ruimte waar je baby gaat slapen is heel erg persoonlijk. Je hebt baby’s die absoluut niet van muziek houden tijdens het slapen en je hebt baby’s die juist heel relaxed in de diepe slaap terecht komen door muziek. Onze baby kon alleen maar heerlijk slapen, als er geroezemoes was in de ruimte. Lopen in een winkelstraat, met mama en papa uiteten in een restaurant, inchecken op een airport, niets is voor onze baby te gek. Thuis hebben we standaard de radio aan of Babytv, ideaal als Race lekker wilt slapen in de baby swing. Als Race boven in de babykamer slaapt, draaien we zijn schattige muziekcarrousel rond en wiegen we tegelijkertijd het babybed op en neer. Succes gegarandeerd!

  • Slaaptip 5: Slapen met knuffel

Denk hierbij aan een knuffel in de ruime zin van het woord. Dat kan een tutdoek, een speen, een bedbumper of een knuffeldier zijn. Tijdens de kraamtijd en een hele tijd daarna waren Race en zijn speentje de beste vrienden. Met de groene speen, gekregen van het ziekenhuis, kon Race eindeloos goed doorslapen. Tot het moment kwam (en toen was ie net nog niet 3 maanden oud), dat hij de speen niet meer leuk vond en de speen uit begon te spugen. Tijd voor een andere speen dachten we, maar nee, het spenen tijdperk was voorbij. Race begon een hele aparte manier van slapen te ontwikkelen en wilde het liefst met zijn handjes de spijlen van het bedje vasthouden en zelfs zijn hoofdje tussen de spijlen proberen te duwen. Wat resulteerde in onrustige slaapjes en vaak wakker worden.

De bedbumper probeerde we uit en dit hielp aanzienlijk goed. Race had dat nodig, met zijn hoofdje tegen een zachte wand aanliggen en kreeg meer rust toen hij zijn handjes in bedwang kon houden. Uiteraard letten we er altijd op dat hij goed kan blijven ademenen en het veilig blijft. Herkenbaar? Probeer de bedbumper ook uit in het babybed van BabyRace! Slaapt jouw baby rustig, zonder teveel te draaien en handtastelijk te zijn? Dan is een bedbumper niet nodig. Vaak heeft onze baby Race voor het slapen gaan ook een extra knuffeltje vast of een zacht dekentje, waar hij zichzelf in zijn gezicht mee knuffelt. Nadat we zien dat Race in slaap is gevallen nemen we het knuffeltje of de tut uit het babybed.

slaaplamp voor babykamer, babytips, slaaptips voor baby's
baby slaaptips
babykamer, kinderkamer, babyrace, co-sleeper, babybed, wieg, ledikant, elegant design, schommelfunctie, duurzaam beukenhout
slaaptips baby slapen met muziek
Shop het multifunctionele babywiegje van BabyRace hier! Co sleeper wieg & babybed in een!

Bronnen: v.b.n.o. img 1. & 2. pinterest, img 3. BabyRace, img 4. Pinterest, img 5. BabyRace.

Slaaptips verzamelen!

Dit waren ze dan! Mijn persoonlijke slaaptips voor je newborn baby in 5 stappen. Mocht je er iets aan hebben gehad vind ik dat uiteraard super leuk om te horen! Wellicht herken je je eigen baby in de wishlist voor het slapen gaan, wellicht helemaal niet. It’s all good, we’re all moms, seen that done that. Laten we elkaar verreiken met tips door persoonlijke verhalen te delen, niet veroordelen, maar  open staan voor ieder zijn of haar slaapritueel. Wij van BabyRace zijn zo benieuwd… Wat zijn jouw slaaprituelen voor je baby/kids?

[yikes-mailchimp form=”1″ description=”1″]
Share this post

There are no comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in je winkelmand.